06 30 222 2912

A HD technológia mint minőség!

 

 

De nézzük csak, mi is az a HD?

 

Mit jelent a HD tévézés?

A HD televíziózás óriási lépés a tévézés történetében, nagyobb váltás, mint negyven éve a fekete-fehér televíziózásról a színes tévére való átállás volt. A HDTV egy teljesen új útja a videojel továbbításának, vételének és megjelenítésének, az így létrejövő kép sokkal élethűbb, mint bármi, amit eddig tévékészülékünkön valaha is láthattunk.

 

Mi áll a technika hátterében?

A HDTV (High-Definition Television) egy olyan televíziós sugárzási norma, amely az eddigi szabványoknál jelentősen nagyobb felbontású képet kínál. Az ilyen adás már digitális formában továbbítódik, így a HDTV képe akár ötször részletgazdagabb, mint az eddigi televíziózásban látható képek. A most használatos 16:9-es képarányú tévéken a hagyományos 4:3-as arányú adások torzítva (nyújtva) jelennek meg, azonban a HD sugárzásnál ilyen torzítás nincs! És akkor még nem is beszéltünk a HDTV hangjáról: a HD adás hangja olyan, mintha moziban ülne, 5.1-es Dolby minőségben érkezik a tévékészülékére.


HD Ready, Full HD, HD 720p, HD 1080i. Ugye hányszor hallotta mostanában ezeket a kifejezéseket miközben a multimédia izgalmas területére tévedt? Itt a teljesség igénye nélkül az előbbi rövidítések egyszerű megmagyarázására.

Egy kis múltbeli visszatekintés

 

Mint minden technológia a televíziózás is drámai fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben. Az első igazán egységes, mai napig érvényben lévő európai szabvány (PAL) másodpercenként 25 kép azon belül 576 látható sor megjelenítésére volt képes, a teljes képfelbontáshoz képest csökkentett színinformációval. Technikai hátránya főleg abból fakadt, hogy a kor technikai színvonalához igazodva és a katódsugárcsöves (CRT) kijelzők működési mechanizmusát figyelembe véve lett megtervezve. Továbbiakban erre szabványra SD (Standard Definition) néven hivatkozunk. A megjelenítők és az átviteli technika fejlődésével párhuzamosan felmerült az igény egy a réginél sokkal jobb minőségű képet biztosító televíziós szabványra.


Az első HD (High Definition) specifikációk már az 1980-as évek elején megszülettek Japánban, de a ténylegesen használható, európai igényeket is fegyelembe vevő szabvány DVB néven csak 1998-ban lett véglegesítve. Tulajdonképpen ebben fektették le a HD televíziózás alapjait mely az elődjéhez képest csaknem ötször több képi információ átvitelét hivatott biztosítani.

HD és SD jel közti különbségek HD kontra SD:


Míg a hagyományos tv adásnál, 576 sor, azon belül pedig 720 pixel átviteléről beszélhetünk (720x576), addig „sima” HD adás esetén 1280x720, Full HD esetén pedig 1920x1080 pixel kerül átvitelre. Tovább javítja a kép minőségét, hogy mivel a HD adás digitálisan kerül átvitelre, képpontonként lényegesen több (16 bit) színinformáció vihető át. Az már csak hab a tortán, hogy a HD adás oldalaránya 16:9-ben lett definiálva, ami sokkal életszerűbb megjelenítést tesz lehetővé az SD adás 4:3 arányához képest.

Szólni kell még a képkiolvasás módja közti különbségről. Az SD vagyis a hagyományos technológia váltottsoros (interlaced) megjelenítést alkalmaz. Itt a kép két fázisban, vagy másképpen fogalmazva váltott sorban fog előállni: először a páratlan (1,3,5 stb.) majd a páros sorok (2,4,6 stb.) képződnek le. Bár így a jelátvitel takarékosnak tekinthető a kép minősége azonban ennek kárát látja, mely különösen gyorsan változó képi tartalom megjelenítésénél lesz észrevehető. A HD adás, a 1080i felbontást kivéve, progresszív megjelenítést alkalmaz, vagyis a kép tartalmát egy fázisban viszi fel, ami sokkal homogénebb vizuális érzetet biztosít.

HD Ready:

Az ilyen logókkal ellátott készülékek minimum 720 soros videó jelet kell, hogy megjelenítsenek 16:9 oldalaránnyal. Az eszköznek kompatibilisnek kell lennie a váltottsoros 1080i jellel is, és rendelkeznie kell HDMI csatlakozóval. Mivel a logó a minimális HD követelményeknek való megfelelést írja elő, ezért előfordulhat hogy az ezzel ellátott készülék nem alkalmas a Full HD-s 1080p jel megjelenítésére

HD Ready 1080p vagy Full HD 1080:

Full HDA minimális HD Ready elváráson felül az ilyen logóval ellátott készülékek képesek a 1080p típusú videójelek megjelenítésére valamint biztosítják a 24 kép / másodperc megjelenítési sebességű videóforrások 50 és 60 Hz-en való megjelenítését.Hogy mi a külömbség ?

És mi a külömbség?

Ezt az alábbi fotó próbálja illusztrálni, a képek segítségével

 

 

 

SD HD kep

 

HD TV kep

 

Mi szükséges ahhoz, hogy HDTV adásokat lehessen venni műholdról?

 

Először is egy HDTV vételre alkalmas műholdvevő. Természetesen erre ma már több féle típusú készülék is használható.( pl: Topfield 7720 HSCI, Vantage HD 7100 s, Dreambox 800 stb... )  készülék amely mindent tud, ami a HDTV vételhez szükséges. Mivel az adások többsége más és már múholdról érkezik, ezért nem árt forgathaós parabola antennát felszereltetnünk. A tökéletes vételhez legalább 80 cm-es parabola antennát lehet javasolni, de a kellő időjárástartalék miatt nem árt egy jó minőségű 100 cm-es parabola sem. Mivel egy műholdas rendszerben a "leggyengébb láncszem" a parabola antenna lehet, érdemes tényleg kiváló tulajdonságokkal rendelkező aluminium antennát választani.

                                     Amiko HD belteri

 

A forgatásról egy DiSEqC forgatómotor tud optimálisan gondoskodni, amelyet külön kábelezés nélkül, (a fejkábelen keresztül) a javasolt műholdvevők képesek automatikusan a megfelelő pozícióba állítani. A tökéletes vételhez a kereskedelemben kapható bármelyik jó minőségű fej megfelel, de az igényesek ebből is a legjobbat választják.

 

 

 

 

 

A földfelszíni digitális műsorszórásról, és az ezzel kapcsolatos vételi lehetőségekről, ide kattintva bővebben tájékozódhat !

 

HDTV vevők, rendszerek, szerelése javítása

 


E-mail:. antennaklinika@hdsnet.hu

Tel :  06 30 222 2912

 

Asztali nézet