06 30 222 2912

muholdas antennak

 

Vállaljuk egyedi parabola antennák javítását, beállítását, új antennák felszerelését, a Magyarországon vehető  műholdakra.

 

06 30 222 2912 

 

Multifókuszos több fejes vételre kialakított parabola antennák telepítése szerelése, javítása.

 

 

Forgatható motoros antenna rendszer telepítése, javítása, műszeres beállítása.

 

06 30 222 2912

 

Napjaink nélkülözhetetlen és mindennapi része, a földkörül keringő szatellit antennák által sugárzott, és az álltaluk vehető műsorforrások parabola antennával történő gigászi tömege. Nagyon valós a mondás, hogy a " parabola antennákkal kitárul a világ ". 

 

  Kedve szerint válogathat, mindenkitől függetlenül a műsorok között, akár ingyen, akár előfizetéses, akár mindkét rendszerben. Nézhet külföldi tv adókat, hallgathat külföldi rádió csatornákat. Ha elköltözik, magával viheti.

 

   Valóban igaz mivel ezzel a lehetőséggel szinte nincs tér és távolság, mert másodpercek alatt az információ a föld másik oldalára ér, és kedvenc műsorainkat a hazától távoli országokban élve is gond nélkül élvezhetjük.

 

  A fixen telepített műholdvevő rendszerek, egy adott kiválasztott  műholdra beállított vételi lehetőség, egy parabola antennával, egy fejjel és egy beltéri egységgel. Természetesen ebben az esetben egy ilyen műholdas egység egy vételi helyet tud kiszolgálni.

 

  Természetesen megoldható kettő - négy vagy akár nyolc vételi pont is egy úgynevezett multifókuszos parabola antennával. A technikai lehetőségek adottak arra, hogy speciálisan kiképzett, az az multifókuszos antennákkal több műhold műsorát is tudjuk nézni.

 

  De lehetőségünk van egyedi antennák esetében a forgathatós motoros parabola kivitelezésre is. Ebben az esetben, egy antennával és egy a forgatásra kialakított motorral ellátott rendszeren keresztül adók százai válnak elérhetővé számunkra.

 

A következőkben később, olvashat erről a technológiáról bővebben is.

 

 Itt megtudhatja milyen a műhold helyzete a lakóhelye szerint, ha rákattint a képre, majd a táblázatban megaja a poziciós adatokat

 

 

 

 

 A mai technológiai lehetőségekkel már egy 60 cm-es antennával is tökéletes vételi lehetőséget lehet biztosítani. Természetesen a magasabb igények kielégítéséhez jóval nagyobb méretű antennára van szükség. Pl., ha olyan ország műsorait szeretnénk nézni, amelynek a besugárzottság  szintje alacsony hazánkban akkor minden féle  képpen nagyobb méretű antennára lesz szükségünk.  ( Türk-Sat), (Arab-Sat) .. stb.

 

 Természetesen nagyon fontos az ilyen esetekben az antennák pontossága és műszaki minősége a biztonságos vétel érdekében !

 

Tudta ? hogy ..........

 

 A távközlési műholdak az egyenlítő felett, 35786 km magasan keringenek, mert ebben a magasságban a keringés miatti centrifugális erő, és a gravitáció éppen megegyezik és kioltják egymást, így a műhold nem esik le és el sem repül. A műholdak Föld körüli keringési sebessége megegyezik a Föld forgási sebességével. Mindezek következtében a Föld bármely pontjáról (ahonnan látható) mindig azonos helyen, látszólag mozdulatlannak látszik.

 

Egy antennában több fej, és több műhold vétele

 

 

T 9 antenna

A multifókuszos rendszerek alap elmélete a gyakorlatban.

 

Ha arra alkalmas méretű és formájú parabolát választunk, lehetséges több műhold vétele egy tányérral. A legtöbb 60-85 cm átmérőjű antenna alkalmas pl. a monoblock fej beszerelésére, amellyel az Astra és a Hotbird műholdak foghatók. Természetesen léteznek más kiépitések is, de az ára és az egyszerüsége miatt ma ez a legnépszerűbb megoldás.

 

 

Egyszerű a képlet:

ha több műholdat sikerül parabola antennánkkal befogni, nagyobb számban találunk igényeinknek megfelelő adót. Az alábbiakban bemutatjuk a multifeed rendszerű vétel működését. Megtudhatjuk, mit kell tennünk annak érdekében, hogy több műholdas pozíciót tudjunk fogni, forgató berendezés vagy „parabolaerdő” nélkül. Napjainkban multifeed vevőrendszer segítségével, csekély többletköltség ellenében, rengeteg tévé és rádióműsort foghatunk, különböző nyelveken, továbbá számos szolgáltatást is igénybe vehetünk. Megfelelő elosztók és a DiSEqC vezérlő technika segítségével, antenna kábelünkön a szabadon fogható műholdas adók tekintélyes mennyisége fog megjelenni, köztük több nagyfelbontású műsor, amelyek közül beltéri vevőegységünkkel szabadon válogathatunk..

 

 

       monoblock

 Két fej egy antennában ( a multifókusz rendszer alapja )

 

 

multi fokusz rajz                              

 A T 9 Torroidal antenna elvi működése

 

 Több olyan orbitális pozíciót találunk, amelyek együttes vételéhez elegendő egyetlen antenna. Igaz ugyan, hogy a multifeed vétel mindig kompromisszumos megoldás, tisztán műszaki szempontból az egyes műholdakhoz rendelt egyedi antennák állítása a legjobb módszer, de mégis mellette szól, túl az anyagi és városképi megfontolásokon, hogy a mai technikával, p1. a TechniSat mindössze 45 cm-es átmérőjű Multytenne antennájával, ezen a módon 4 fontos műholdas pozíció hihetetlenül gazdag műsorkínálata fogható.

 

 Hogy több műhold vétele egyetlen kisebb átmérőjű antennával is megvalósítható, ahhoz a digitális vétel térnyerése is hozzájárult. Itt a képminőség már kisebb antenna esetén is jó lehet, csupán a vételi tartalékok csökkennek. A forgató berendezéssel szemben a multifeed rendszerű műholdas antennának több előnye is van: nevezetesen a csekély karbantartási szükséglet, a problémamentes több résztvevős kivitelezés - a vevők függetlensége mellett -‚ a műholdas pozíciók közötti gyorsabb átkapcsolás, valamint hogy elmarad az átkapcsolások közötti kép-zaj.

 

 

Az orbitális pozíciók

 A tévéadásokat közvetítő műholdak az Egyenlítő felett, un. geostacionárius Föld körüli pályán találhatók. Ezek az Egyenlítő felett 35.786 km-es magasságban vannak, és a Földi megfigyelő, vagy a fixen beállított műholdas antenna számára úgy tűnnek, mintha mozdulatlanul állnának, aminek az az oka, hogy a műholdak mozgása a Föld forgásával szinkronban van.

 

 

 Ezen a pályán minden egyes műhold számára meghatározott orbitális pozíció van kijelölve, melynek a mesterségesen rögzített kezdő meridiántól való keleti vagy nyugati irányú elhelyezkedését hosszúsági fokokban adják meg. Az Eutelsat üzemelő Hotbird műholdjai a 13. hosszúsági fokon, a kiinduló pontnak számító, Angliában levő greenwichi Obszervatóriumon keresztül futó délkörtől keletre találhatók.

 

 Ez a délkör Berlin déli részén halad át. Miután a keleti 19,2 fokon üzemelő második Astra műhold fellövése után a további Astra műholdakat is ugyanerre a pozícióra, egymás közelébe, irányították, vételükhöz elegendő egyetlen antenna, egyetlen vevőfejjel. A keleti 19,2 fokos pozíciójú Astra műholdak a Kongói Demokratikus Köztársaság (egykori Zaire) nyugati része felett találhatók, míg a keleti 28,5 fokon állomásozó Eurobird Astra műholdak az említett állam keleti része felett vannak.

 

A multifeed rendszer

 Valamennyi, Közép-Európában fogható tévéműsort közvetítő műhold déli irányban egy köríven belül található, amely nyugat felől emelkedik a horizontra, a zenitet éppen délen éri el, majd kelet felé ereszkedik a horizont alá.

 

 


 

Néhány gondolat az alábbi fotón látható  Toroidal antennáról

 

T 9 4 fejjel

 

 

  A tajvani Wavefrontier cég által gyártott multifókuszos parabola antenna a piacon egyedülállónak mondható megoldást kínál arra, hogy egymástól távol eső pozíción állomásozó műholdakat tudjunk egyetlen tükörrel venni.

 

 A speciális felépítésű, toroid antennának nevezett szerkezet egy elliptikus főreflektorral, a jelek csoportosításához pedig egy második, segédreflektorral rendelkezik. A reflektorok között elhelyezkedő sínen maximum 16 vevőfej helyezhető el, ezeket a segéd reflektor felé kell irányítani. A műholdas tükör billentésével és elforgatásával lehetséges a geostacionárius pályához való igazítás.

 

A parabola vagy ofszet antennától eltérően ennek az antennának a fókusza nem pontszerű, hanem vonalként egy íven helyezkedik el, így több orbitális pozíció fogható a teljesítmény gyöngülése nélkül ill. csekély teljesítményeséssel. A tükörszerkezet vételi szöge kb. 50 fok, tehát például a keleti 42 fokon üzemelő Türksat-tól az Astra és Eutelsat pozíciókon keresztül a nyugati pozíciókig terjed.

 

 

Forgatható parabola antennás rendszerek

 

diseq motorA legtöbb műholdas program vételére ezek a rendszerek alkalmasak. Az adott földrajzi helyen fogható műholdak mindegyike elérhető egy megfelelően méretezett rendszerrel. A parabolaantennát egy elektronikus vezérlésű motor mozgatja a megfelelő pozícióba. A motor felépítése olyan, hogy a műholdak pályáját tökéletesen követi. Ennek feltétele természetesen a jó beállítás, ami nagy gyakorlatot és pontosságot igényel. A mai berendezések szinte kevés kivétellel, mindegyike alkalmas az USALS vagy GOTO X rendzer használatára ami feltétele a motoros vezérlés lehetőségének. A rendszer a levezető kábelen kerestül kap áram ellátást, a beltéri egységen keresztül.

Természetesen ehez megfeleő digitális beltéri egység, antenna, forgató motor szükséges az eredményes vétel elérése érdekében. Még mielőtt bárki azt hihetné, hogy ezek a vételi eszközök egyszerűn telepíthetők, sajnos tudomásul kell vennunk, hogy egy forgatós antenna esetében igen precíz előkészületekre, és precíz pontos antenna szerelői gyakorlatra és ismeretre van szükség. Ha ezeket a munka fázisokat nem hagyjuk figyelmen kívűl , és olyan szaktudással rendelkező parabola antenna szerelőt hívunk, aki mindeszt pontosan  maradéktalanul betartja, biztosak lehetünk abban, hogy a fáradozások nem voltak hiábavalóak.

motoros
Főbb paraméterekGyakorlatilag az összes korszerű digitális műholdvevő tudja működtetni. Nem szükséges külön kábelezés, mivel fel kell fűzni a fejkábelre, és azon keresztül megkapja a vezérlést, valamint a forgatáshoz szükséges tápfeszültséget.

  • Diseqc forgatómotor USALS / GoToX funkcióval
  • Fém fogaskerekes
  • Fémházas
  • Kotyogásmentes kialakítás
  • Automatikus utánszabályozás
  • 120 cm-es antennaátmérőig

 

Multi szwics


 

E-mail:. antennaklinika@hdsnet.hu

Tel:  06 30 222 2912

Asztali nézet